Solljus består av ljus i många olika våglängder. Det är våglängderna vi kan se - det synliga spektrat - och dem vi inte kan se som den infraröda (varma) och ultravioletta (kalla) strålningen. En viss mängd solljus är gynnsam för hälsan. Den utlöser produktionen av vitamin D i huden och förhindrar symptomer på vinterdepression. Vinterdepression är en speciell form av depression som är säsongsbetonad. Den uppstår när dagsljuset minskar under vinterperioden, därav namnet. För mycket solljus kan skada huden. Skadans omfång beror på vilken slags UV-strålar det gäller: UVA, UVB eller UVC.
Visste du att ...? Melanin
Hudens viktigaste försvar mot solskador är det bruna hudpigmentet melanin som fungerar som ett naturligt filter mot UV-ljus. Melanin produceras i huden och "vandrar" upp mot hudytan. När det når hudytan ligger det jämte de döda hudcellerna. Några solkrämer innehåller naturliga ämnen som främjar produktionen av melanin.
UV-strålning
UV-strålning absorberas av jordens atmosfär och påverkar inte oss men det gör UVB- och UVA-strålar. UVB ger synlig röd färg och brännskador (kom ihåg B för "bränd"). De tränger inte genom huden så effekten är bara kortvarig om inte brännskadan är allvarlig.
Det är UVA som kan leda till allvarliga och varaktiga skador. De tränger djupt in i huden där de orsakar förändringar i de levande cellerna, några som kan leda till tidiga åldersförändringar. Dessa förändringar antas vara en av de viktigaste orsakerna till hudcancer.
Solkrämer och SPF
Solkrämer innehåller filter för att skydda huden mot de skadliga effekterna av UV-strålning. Det är två kategorier av filter: fysiska filter och kemiska filter.
Fysiska filterFysiska filter fungerar som en total barriär mot UV-strålning. I krämform är dessa mineralbaserade filter (titandioxid och zinkoxid) ett osynligt skydd som förhindrar UV-strålning från att nå ner till de nedersta levande cellerna i huden. Så snart krämen är insmörjd arbetar filtrerna med detsamma fram tills dess att de tvättas eller svettas av.
Det enda olämpliga med fysiska filter är att de kan få huden till att se blå och vit ut. För att undvika detta maler man ner mineraler så kraftigt att deras förmåga att reflektera synligt ljus är reducerad men forfarande har förmågan att reflektera UV-ljus.
Kemiska filterKemiska filter omformar UV-ljus till en mindre skadlig form av strålning såsom infraröd (varma). För att göra detta måste det kemiska filtret ändra struktur och i denna process förlorar de gradvis sin förmåga till att skärma solljuset. Med andra ord så förbrukas de upp. Det är därför viktigt att smörja på solkräm med kemiska filter en halvtimme innan du går ut i solen och sedan regelbundet smörja på under tiden du är i solen.
Visste du att ...? Octyl methoxycinnamate
Ett bra exempel på kemsikt filter är octyl methoxycinnamate. Det finns rapporter som antytt att detta kemiska filtret efterliknar hormoner i kroppen med olika hälsorisker som följd, speciellt barn och sjuka personer är utsatta grupper. Ett annat kemiskt filter, isoamyl p-methoxycinnamate, är lika effektivt men har inte hormonliknande egenskaper och anses därför vara ett bättre val av UV-filter.
Vad är en solfaktor?
Alla produkter som innehåller solfilter har ett solskydd, eng. sun protection factor (SPF) tryckt på förpackningen. SPF anger skyddet som produkten ger mot UVB-strålning som kan leda till synlig solbrändhet. Till exempel kan du vara åtta gånger längre i solen med en SPF 8 än om du är oskyddad. Så om du har oskyddad hud som börjar att svida efter en kvart i solen kan du tillåta dig två timmars solning med SPF 8 innan du börjar att bli röd. Vidare tillåter en solkräm med solfaktor 15 nästan fyra timmar innan du börjar märka av solens effekter. Denna vägledning är beroende av att du använder solkrämen på ett korrekt sätt och gäller alltså inte mot de farligare UVA-strålarna.
Man bör i vilket fall inte förlita sig för mycket på SPF. Till exempel ger solfaktor 30 inte dubbelt så mycket skydd som solfaktor 15. Om krämen är smörjd på rätt ger en solfaktor 30 dig ett 97 procentigt skydd mot UVB-strålning, medans en SPF 15 ger 93 procentigt skydd. I realiteten är det extra skyddet du får med SPF 25 obetydligt. Även med solfaktor 25 når bara 4 % av UVB-strålningen huden. SPF 30 är mera ett sälj- och marknadsföringsknep som utnyttjar den utbredda förvirrningen och missförstånden kring vad SPF egentligen innebär.
Skydda huden mot solen
Det bästa du kan göra för att skydda din hud mot solskador är att använda en solkräm med riktig solfaktor till din hudtyp. Passa på att smörja in ordentligt före och att smörja på flera gånger under dagen, speciellt efter en simtur eller om du svettas mycket. Använd en högre SPF de två första dagarna du är i solen.
Vidare:
- • Undvik solen när den står som högst kl 11-15. Bara tio minuters oskyddad exponering vid denna tidpunkt kan skada ljus hud. Om du är ljus i huden bör du också skydda dig i skuggan, 40 % av UV-strålning kan fortfarande nå dig.
- • Ha aldrig spädbarn i direkt solljus.
- • Skydda barn med ljus hud med bredhättade hattar och tättsittande T-shirts och låt inte barnen leka i vattnet för länge utan skydd.
- • Köp ny solkräm varje år. Icke-mineraliska UV-filter förlorar sin effektivitet över tiden, speciellt när produkten har öppnats.
- • Kom ihåg att skydda ögonen mot UV-strålning.
UV-skyddande kost
UV-strålningens mest skadliga effekt är att den stimulerar produktionen av fria radikaler i hudcellerna. Antioxidanter, som finns i många matvaror, kan bidra med att skydda huden mot fria radikaler. De mest kända antioxidanterna är betakaroten som finns i gröna bladgrönsaker och morötter. Lutein och zeaxanthin finns i gröna bladgrönsaker som spenat, broccoli, gröna bönor, ärtor och kål.
Grönt te innehåller polyfenoler kallas catechin som har en stark verkan mot fria radikaler. Dricker du fyra koppar grönt te om dagen är det tillräckligt för att skydda dig mot fria radikaler.
Andra skyddande antioxidanter finns i frukt och grönsaker med intensiva färger som paprika och mörka bär; blåbär, körsbär och svarta vinbär. För att bevara antioxidanter i frukt och grönsaker ska du äta dem råa eller lätt ångade. Om du kokar grönsaker, häll inte ut det kokta vattnet men låt det kylas ned och drick det eller använd det till soppor och redningar.
Lindring av solbränd hud
Pröva följande för att lindra smärtor och obehag och för att främja helandeprocessen.
- • Fyll badkaret med ljummet vatten och häll i en kopp äppelcidervinäger, en tesked av mandelolja och 15 droppar lavendelolja. Äppelcidervinäger lindrar smärtan, mandeloljan verkar mot uttorkning och lavendel reparerar solskador.
- • Är det bara små områden av solbrändhet kan du smörja in lavendelolja direkt på huden.
- • Aloe vera gelé verkar lugnande och kylande genom att smörja in det brända området.
- • Droppa på några droppar peppermyntsolja för att öka den kylande effekten av aloe vera.